Tomas anbefaler - Leave the World BehindTomas anbefaler - Leave the World Behind

Tomas anbefaler - Leave the World Behind

Leave the World Behind er nok ikke den typiske Outland-boka, i den grad noe slikt finnes. Her finner du ingen romvesener eller romskip, ingen alver og ikke noe magi. Her er det bare vanlige mennesker i et vanlig hus litt ute på landet i det østlige USA. Men noe er likevel ikke helt som det skal...

Den uhyggelige idyllen

Vi møter en familie på fire fra New York som skal tilbringe en etterlengtet ferie i et hus de har leid et stykke utenfor storbyen. Alt virker idyllisk og trygt, men sent den første kvelden banker et par fremmede mennesker på døra. De hevder de eier huset og vil inn. De påstår at noe katastrofalt har skjedd i New York og de vil holde seg langt unna byen.

 

Er de faktisk husets eiere? Og hva er den egentlige årsaken til at telefon, internett og TV ikke fungerer? Den ubehagelige stemningen mellom de to familiene, og stillheten fra omverdenen skaper en intens følelse av uhygge. Har du sett filmen 10 Cloverfield Lane, så har du noe å sammenligne med.

Hverdagslig grøss

Det er imponerende mye å oppleve i en bok som bare er litt over 250 sider lang, og mye av innholdet er egentlig bare folk som står i et kjøkken og prater. Leave the World Behind er en type grøsser som sniker seg innpå deg og får stor sprengkraft på grunn av den tilforlatelige fremstillingen.

 

Den berører også noen av vår tids største redsler og bekymringer, uten at noe trykkes ned i halsen på deg. Frykten for det ukjente og de andre har alltid vært en del av den menneskelige erfaringen, men nettopp i vår tid er den spesielt akutt. Vår avhengighet av sosiale medier og digitale distraksjoner er derimot noe nytt, og den har en tendens til å bringe frem ubehagelige sider ved selv de snilleste av oss. Og det blir ikke nødvendigvis bedre når vi plutselig ikke får det vi er blitt avhengige av.

 

Leave the World Behind er litterær science fiction og horror, som fint tåler sammenligning med The Road av Cormac McCarthy og Station Eleven av Emily St. John Mandel.