Tomas anbefaler - A Song For a New DayTomas anbefaler - A Song For a New Day

Tomas anbefaler - A Song For a New Day

Science fiction bruker ofte forestillinger om fremtiden for å belyse dagsaktuelle problemstillinger. Det var sannsynligvis nettopp det Sarah Pinsker hadde som utgangspunkt da hun ga ut sin første roman A Song For a New Day i 2019. Hun skulle bare ha visst hvor dagsaktuell den boken skulle bli bare noen måneder senere.

Det har allerede blitt en klisjé å hevde at en forfatter "forutså" korona-pandemien. Med tanke på hvor mange bøker som gis ut i løpet av et år, så er det ikke underlig at noen treffer sin tid bedre enn andre. Likevel skiller A Song For a New Day seg klart ut. Den treffer ikke bare bedre enn gjennomsnittet: Den treffer nesten perfekt.

 

Boken gir deg noen korte glimt av de siste dagene før verden slik vi kjenner den går over i historien. Uroligheter og frykt har spredd seg, terrorgrupper gjennomfører grufulle angrep på sivile mål, og en dødelig sykdom begynner plutselig å spre seg raskt gjennom befolkningen. 

 

Om det er en sammenheng mellom begivenhetene får vi aldri vite, men det har uansett lite å si for utfallet. Menneskeheten går inn i en permanent sosial nedstengning, og alle former for forsamlinger blir forbudt. Selv lenge etter at faren ser ut til å være over blir tiltakene opprettholdt. 

 

Mange år senere følger vi Luce og Rosemary, som takler den nye virkeligheten på svært forskjellige måter. Rosemary er for ung til å huske stort av hvordan verden var før. Hun lever og jobber fra soverommet sitt på foreldrenes gård, og har alle interaksjoner med andre mennesker virtuelt. 

 

Luce, på den annen side, er musiker og sanger, og husker godt hvordan verden var før. Hun sto på scenen den kvelden verden ble snudd på hodet, og gjør det hun kan for å gi folk en mulighet til å oppleve livemusikk uten at politiet oppdager det. Når Luce og Rosemary møtes, får det konsekvenser som ingen av dem kunne ha forutsett, og for mange flere enn bare dem.

Nifst nøyaktig om pandemien

A Song For a New Day ville ha vært en virkelig god bok uansett når den kom ut, og den fikk da også svært gode kritikker da den først ble utgitt, høsten 2019. Den ble nominert til Nebula Award før korona-pandemien brøt ut, og vant til slutt prisen for beste roman. Det er altså ikke pandemien som gjør boken god, men det er likevel ingen tvil om at det setter en ekstra spiss på opplevelsen å lese den akkurat nå. 

 

Det er virkelig nifst hvordan forfatteren gang på gang treffer spikeren på hodet, med sine beskrivelser av et sosialt distansert liv i et sosialt distansert samfunn. Boken handler også i høyeste grad om kunst og kreativitet, og spesielt musikk. Forfatteren er sanger og låtskriver, og det er imponerende hvor godt hun beskriver musikk og konsertopplevelser. 

 

Som science fiction er denne boken av den myke sorten. Det er riktignok en kamp på gang mellom deler av befolkningen og en autoritær overmakt, men det utarter sjelden til vold. Det er mennesker og verdensbygging som står i fokus, og de mest intense konfliktene er interne. Spenningen ligger i hvordan hovedpersonene utvikler seg og takler de unike utfordringene som en ny verdensordning utsetter dem for.

 

Noen vil kanskje være litt skeptiske til å lese en bok som er såpass gjenkjennelig i en tid vi helst bare vil bli ferdig med og glemme, men det må sies at Pinsker har laget en fortelling som er forbløffende optimistisk og oppløftende. En varm anbefaling, også til dere som ellers aldri leser science fiction.