Tomas anbefaler - A Memory Called EmpireTomas anbefaler - A Memory Called Empire

Tomas anbefaler - A Memory Called Empire

Arkady Martine vant den prestisjetunge Hugo-prisen for beste roman i 2020 med boken A Memory Called Empire. Hun havnet dermed i en eksklusiv klubb av forfattere som har vunnet prisen med sin debutroman. Ann Leckie gjorde det samme i 2014 med Ancillary Justice, og Paolo Bacigalupi vant i 2010 med The Windup Girl.

Imperiet og barbarene

Forfatteren tar oss med på en reise langt inn i fremtiden, og introduserer oss for en sivilisasjon som er større, mektigere og mer mangfoldig enn vår egen. Menneskeheten har befolket store deler av galaksen, og det er oppstått dype kulturelle forskjeller mellom ulike grupper. Forskjellene er i noen tilfeller så store at gruppene ikke anser hverandre for å være mennesker.

 

Teixcalaan er et enormt imperium og den klart dominante kulturen. For innbyggerne er mennesker identiske med borgere i imperiet. Er man ikke en del av imperiet, så er man derfor per definisjon ikke menneske. En ambassadør fra et selvstendig samfunn utenfor imperiet har med andre ord en vanskelig jobb i utgangspunktet, men for Mahit Dzamare blir det regelrett livsfarlig når det viser seg at hennes forgjenger ble brutalt myrdet.

Eksotisk og velkjent

Arkady Martine har bygget en kompleks, rik og levende verden som lett kunne blitt overveldende for oss lesere, men vi veiledes gjennom alt det nye på trygt og engasjerende vis. Ved første øyekast kan det virke som det er lite her som ville vært gjenkjennelig for oss, men vi forstår raskt at mennesker fortsatt er mennesker, på godt og vondt.

 

Frykt for det ukjente og skepsis til alt som er fremmed sitter dypt i vår natur. Vår hovedperson Mahit er fascinert av Teixcalan og av natur nysgjerrig på nye ting, men hun må kjempe hardt for å få innpass i sin nye kultur, selv etter at hun finner folk som aksepterer en nykommer.

 

Maktbegjær er et annet problematisk aspekt ved menneskets natur som fortsatt lever i beste velgående, og Mahits etterforskning av sin forgjengers død leder henne inn i sentrum av en dødelig kamp om kontrollen over hele Teixcalaan. Det er ikke bare hennes eget liv, men hele hennes kultur, som står i fare når imperiet rystes.

Et spørsmål om identitet

A Memory Called Empire er politisk thriller og episk space opera med blockbuster-potensial, men den stiller også tankevekkende spørsmål om identitet, hukommelse og kulturkollisjoner. Mahit Dzamare kommer fra et samfunn som lagrer hukommelsen til mennesker med verdifulle egenskaper og kunnskap. Hun bærer selv på en kopi av hukommelsen til hennes avdøde forgjenger, og hun merker hvordan grensene mellom hennes egen og forgjengerens identiteter blir stadig mer diffuse.

 

Samtidig vil imperiets kultur fullstendig overkjøre hennes egen om hun ikke passer på. Hvor mye skal hun tilpasse seg for å få innpass i et samfunn som kanskje aldri vil se på henne som noe annet enn en gjest?

 

I vår tid flytter mennesker på seg mer enn noensinne før i Verdens historie, både på tvers av, og innenfor, landegrensene. Flere hundre millioner mennesker opplever nå hvordan det er å være gjest i et fremmed samfunn, og mange av dem står overfor smertefulle valg om hvor mye av seg selv de må gi avkall på for å bli akseptert på et nytt sted.

 

Uansett om du leser A Memory Called Empire for å få noen filosofiske vekkere eller kun for underholdningens skyld, så får du en fantastisk leseopplevelse som garantert vil sitte i deg lenge.