The Witcher - en komplett guide til deg med Game of Thrones-abstinenser

The Witcher reading order

Med Game of Thrones lagt bak oss, føler mange behovet for et nytt fantasyepos til å fylle tomrommet. Vi har løsningen, aktuell med Netflix-serie fra desember i år: En fullstendig guide til The Witcher, med anbefalt leserekkefølge for den beste leseropplevelsen!

 


Game of Thrones har fullendt sin reise på TV skjermen (frem til nyannonserte House of the Dragon melder sin ankomst, basert på forløperen Fire & Blood), både til glede og fortvilelse for mange. Noe overraskende har HBO-seriens avslutning ført til at bøkene har fått enda et nytt oppsving i popularitet, og stadig flere viser interesse for den skrevne historien. Men mange står nå litt rådville igjen, på leting etter det neste å sette fingrene i.

 

Er du blant dem som har opplevd Game of Thrones-abstinenser, og trenger din vante voksne fantasy-fix, full av drama og intriger?

 

Cue The Witcher-sagaen. Her får du vår guide til denne fantastiske serien, inkludert anbefalt leserekkefølge, for best mulig utbytte!

Fra bok til skjerm

 

The Witcher-sagaen er en serie fantasy-bøker og -noveller, skrevet av den polske forfatteren Andrzej Sapkowski. Siden begynnelsen av eventyret på 90-tallet, har historiene om Ciri og Geralt of Rivia sanket en mengde priser, blitt oversatt til over 20 forskjellige språk, og blitt emne for adaptasjoner for alle typer media - film, TV, spill, og tegneserierSærlig har videospill-serien vært enormt populær.

 

Nå i desember 2019 blir sagaen aktuell som Netflix-serie, med ingen ringere enn Henry Cavill i hovedrollen som Geralt.

Hvordan bør bøkene leses?

 

Selv om det ikke vil være noe galt å lese bøkene i den rekkefølgen de ble utgitt, vil det ikke nødvendigvis gi den beste opplevelsen av den helhetlige sagaen. Her følger en fullstendig oversikt over når bøkene kom, etterfulgt av en anbefalt leserekkefølge, for den beste opplevelsen av denne episke historien.


Når de kom ut på engelsk:

 

Last Wish (2007)

Blood of Elves (2009)

Time of Contempt (2013)

Baptism of Fire (2014)

Sword of Destiny (2015)

Tower of the Swallow (2016)

Lady of the Lake (2017)

Season of Storms (2018)

 Når de kom ut i Polen:

 

Sword of Destiny (1992)

Last Wish (1993)

Blood of Elves (1994)

Time of Contempt (1995)

Baptism of Fire (1996)

Tower of the Swallow (1997)

Lady of the Lake (1999)

Season of Storms (2013)

 


Anbefalt leserekkefølge:

The Witcher recommended reading order

Hva handler The Witcher om?

 

Historien finner sted på et navnløst kontinent, som for tusenvis av år siden ble bosatt av alver og dverger. Noen hundre år før handlingens begynnelse kom mennesker til kontinentet, og satt i verk en lang rekke kriger. Menneskene ble seierherrene, og er nå den dominante rasen over de andre, som nå blir sett på som annenrangs borgere, forvist til ghettoer eller villmarken.

 

I løpet av århundrene i forkant av historien, er det meste av kontinentets sørlige regioner overtatt av The Nilfgaardian Empire, mens norden tilhører de oppstykkede Northern Kingdoms. The Witcher-sagaen finner sted i kjølvannet av den første store krigen mellom disse kongerikene.

 

Så her er scenen satt for all slags konspirasjoner og konflikter - både store og små!

Rollebesetningen

 

Sagaen følger Geralt of Rivia, en såkalt Witcher - en monsterjeger, som utviklet overnaturlige evner i ung alder - og Ciri, en ung jente med sine egne mystiske krefter, som på et eller annet vis er bundet til Geralt.

 

I novellesamlingene er det Geralt som er hovedpersonen vår, ofte i selskap med Dandelion - en musiker med en forkjærlighet for pene damer - og Yennefer, en mektig heks og Geralts store og kompliserte kjærlighet.

 

Men i sagaens hovedbøker står Ciri i fokus, og vi får et innblikk i reisene og opplevelsene som har gjort henne til den hun er i dag. Men det betyr ikke at Geralt blir satt i skyggen. Når Ciri forsvinner setter han ut på en reise for å finne henne, samtidig som han prøver å unngå å bli dratt inn i politiske konspirasjoner, og en ny krig som kan forandre verden for alltid.

 

Høres det litt for kjent ut? Kast all skepsis til side! Utførelsen av The Witcher-sagaen er mye bedre enn summen av delene. Der delene for seg selv kan se stereotypiske ut på avstand, garanterer vi at det hele vil bite seg fast, og løfte deg ut av din post-Game of Thrones-depresjon!