Tegneserieromaner – anbefalte langlesingerTegneserieromaner – anbefalte langlesinger

Tegneserieromaner – anbefalte langlesinger

Denne artikkelen er skrevet av Ellen, Outlands kategorisjef for tegneserier.

 

Graphic novels, eller tegneserieromaner som vi gjerne kaller dem på norsk, når et stadig bredere publikum. Mange har fått øynene opp for den gleden det er å lese en lengre tegnet historie. Den såkalte niende kunstart har i løpet av de siste tiårene blitt voksen og respektert av både forlag og publikum. Her er noen av våre favoritter.

Betegnelsen tegneserieroman er et veldig vidt begrep som kan romme det meste, både fakta og fiksjon, kjærlighet og skrekk, og i grunnen alt annet mellom himmel og jord. Uansett hva du har sansen for, så finnes det garantert en tegneserie som treffer deg.

 

I denne artikkelen vil vi ta for oss et utvalg historier som kan kalles «tegneserieroman», både klassikere og nyere verk. Kanskje finner du noe her som du ikke visste om, eller kanskje du får en gaveidé eller to?

Slående og viktige biografier – Maus, Persepolis, og Survilo

Vi kommer ikke utenom begrepet tegnet roman uten å snakke om Maus. Boka, laget av Art Spiegelman på 80-tallet, forteller både den nære historien om en sønns forhold til sin far, og den store historien om de enorme grusomhetene under andre verdenskrig. Dette er et sterkt dokument for ettertiden, og viktig lesing.

 

Flere andre biografiske fortellinger har fått stor oppmerksomhet opp gjennom årene. Persepolis er en av dem. Her forteller Marjane Satrapi om sine opplevelser fra oppveksten i Iran. Det er også laget en animasjonsfilm basert på tegneserien.

 

En tredje bok om mennesker i dramatiske omstendigheter, er Survilo. Boka kom på norsk i fjor, og tar for seg en mormors fortellinger fra livet i Sovjet under Stalin. Denne flotte tegneserien er fylt med dramatiske hendelser fra et forferdelig kapittel i russisk historie.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

En tegneserieroman må selvfølgelig ikke være biografisk, eller fortelle om faktiske hendelser. Som vi nevnte, begrepet omfatter så mangt, og en tegneserieroman kan også være fylt av eventyr, fantasi, og magiske opplevelser. 

 

En av våre absolutte favoritter fra de siste årene er Dette var pakten vår, av Ryan Andrews. Den forteller om en utrolig reise og et uventet vennskap, og passer for lesere fra ni år og oppover. Denne også finnes både på norsk og på engelsk.

En tegneserieroman kan være så mangt

Det engelske uttrykket graphic novel har tegneseriebransjen og -miljøet etter hvert begynt å bruke på det meste av samlede utgivelser, så lenge det ikke er et småblad (som er stiftet i ryggen), og listen over titler vi kunne anbefalt kunne dermed blitt veldig lang. 

 

Her har vi derfor valgt ut bare noen titler, både norske og engelske, klassikere og nyere titler, som er frittstående, eller komplette samlinger av en serie.