Rapport fra årets største brettspillmesse: Spiel i Essen 2021

Rapport fra årets største brettspillmesse: Spiel i Essen 2021

Hvert år bli verdens største brettspillmesse arrangert i Essen i Tyskland, og i år var en liten gjeng fra Outland sendt på ekspedisjon!

 


Med på turen hadde vi Johanne, Adam, Jarek, Bjørnar og Dag, som alle er ivrige brettspillentusiaster. Vi hadde også med oss Amalie, som egentlig ikke liker brettspill – men klarte vi å overbevise henne i løpet av turen?

 

Spiel i Essen er en messe for både selgere, skapere, og privatpersoner, som tar for seg alt av brettspillnyheter. Overalt på messen kan du få prøvespille kommende spill, se demonstrasjoner, lære om produksjon av miniatyrer, kjøpe diverse figurer og effekter, og selvfølgelig mye, mye mer. Dette er en messe alle brettspillentusiaster burde dra på, minst en gang!

 

Etter å ha kommet hjem i god behold, har vi her laget et sammendrag av noen av de kuleste nyhetene vi fikk spille.

Rapport fra Essen: Ut på ekspedisjon!

Skittent spill over regnbuen

 

Johanne: Unicorn Fever var utrolig morsomt, og det ser jo helt fantastisk ut! Det er et selskapsspill for opptil seks personer. Spillet er et hesteveddeløp, men med enhjørninger som løper om kapp over regnbuen. Som spiller, skal du vedde på hvilken enhjørning du tror vil vinne, samtidig som du prøver å sabotere for de andre enhjørningene.

 

Det var ren moro fra start til slutt, og det blir et perfekt spill for en avslappet kveld med vennegjengen. Man kan jo ikke annet, enn å forelske seg i alle fargene og de store enhjørningfigurene! 

 

Eneste poengtrekk, var at man ender opp med å spille ganske få sabotasjekort, som er litt dumt da det føltes som det burde vært et hovedelement av spillet. Jarek og jeg testet det sammen med fire andre, for en full gruppe, men det er nok enda bedre med bare fire – da blir det mer sabotasje!

 

Strengt tatt er ikke Unicorn Fever lenger en nyhet, da det ble annonsert gjennom Kickstarter i 2020, og alle som var med på Kickstarteren fikk spillet sitt i fjor. Men i skrivende stund er butikkutgaven i produksjon, og vi krysser fingrene for at det blir tilgjengelig snart!

Et stort spill i en liten eske

 

Jarek: Min tid med Furnace var kanskje de beste 20 minuttene mine i hele Essen. Det var et relativt abstrakt spill, hvor spillerne, i løpet av fire runder, byr på kort som enten gir dem ressurser, eller kommer til å bli en del av spillerens produksjonskjede. 

 

Det i seg selv høres ikke så spennende ut, men det som gjør Furnace ekstremt interessant er hvordan budgivningen fungerer. Den som vinner auksjonen for et kort, får kortet; men alle andre som prøvde å vinne det samme kortet, får lov til å aktivere det gratis, og dermed samle ressurser som kan hjelpe dem med å kjøre sine egne produksjonskjeder. 

 

I praksis, blir det alltid et par kort du ønsker å vinne en auksjon på, og et par kort du håper å tape og dermed få ressurser fra. Etter alle auksjonene er løst, kjører dere produksjon på deres egne kort, som vanligvis innebærer produksjon av ekstra ressurser, oppgradering av kort, og konvertering av ressurser til poeng.

 

Det at de russiske utstillerne ble utsolgt for Furnace i løpet av bare én dag, overrasker meg ikke i det hele tatt! Det vil heldigvis være tilgjengelig i nettbutikken vår, fra skrivende stund, i løpet av noen uker.

Rapport fra Essen: Messina 1347

Siste nytt fra mesteren av tørre eurospill

 

Jarek: Tsjekkiske Vladimir Suchý (fun fact: Suchý betyr ‘tørr’ på tsjekkisk) har i år laget enda et fantastisk spill – Messina 1347

 

Svartedauden har kommet til Messina, og dere –  som gode borgere, bekymret for deres landsmenn og -kvinners skjebne – prøver å redde så mange som mulig før pesten er over, ved å flytte dem til hver deres gård på bygda. (Gården ligner for øvrig på en høyst ulovlig arbeidsleir, men hvem bryr seg om sånne detaljer i et eurospill …) 

 

Dette spillet har så mange sammenkoblede elementer, og det er opp til deg å bruke dem strategisk for å bygge din selvdrevne produksjonsmaskin. Samtidig varer spillet bare fire til seks runder, som gjør hele optimaliseringsprosjektet til et utrolig vanskelig puslespill. 

 

På tross av hvor mye jeg koste meg med Furnace, så er dette, uten tvil, mitt favorittspill fra Spiel ’21! Messina 1347 er forventet i løpet av våren 2022.

Trekk pusten og tell til ti

 

Bjørnar: I TEN er nettopp 10 tallet du skal være ha i bakhodet. I dette "push-your-luck"-spillet er målet å samle sett med kort for poeng, men å få de riktige kortene er ikke bare enkelt.

 

Først må hver spiller etter tur prøve lykken med trekkebunken. Dersom tallene eller pengekortene kommer over ti, har du overskredet (litt som i Blackjack), og alle kortene går ut eller i "markedet". Som kompensasjon får du litt penger. Stopper du i tide, får du kortene du vil ha. Dersom du velger tallkort fra utvalget, vil de andre spillerne få penger basert på pengekortene du ikke tok. 

 

Og penger? Hvorfor trenger du det? Hver gang det dukker opp en joker – som kan gi deg en valgfri farge eller tall, eller begge deler – begynner en "en gang rundt bordet"-auksjon for å kjøpe det. Hvor mye er jokeren du trenger verdt? I tillegg kan dere kjøpe kort fra markedet for å skaffe dere de tallene dere mangler.

 

Dette enkle spillet er kjempespennende, frustrerende og tilfredsstillende. Det har flotte kort (som er designet for å kunne brukes av fargeblinde) og stilige pengebrikker. En sterk anbefaling fra Outland (eller Bjørnar)!

Rapport fra Essen: Kids Chronicles

Chronicles of Crime for de yngre

 

Johanne: Kids Chronicles: Quest for the Moonstones er basert på samme spillmekanikk som det kjente Chronicles of Crime. Verden er delt i to, sommerland og vinterland, og tidligere har en trollmann holdt kontroll på landene. Men han begynner nå å bli gammel og trenger din assistanse! 

 

Ved å reise rundt i de to landene, se etter spor, og snakke med folkene dere møter, må dere samarbeide om å løse oppgaver og finne de mystiske månesteinene.

 

Dette spillet er helt fantastisk. Illustrasjonene er utrolig flotte, historiene er fengende, og oppgavene er akkurat vanskelige nok til at du må tenke deg litt om. Jeg likte det veldig godt selv, og det passer godt til å spille med barn, men også med andre voksne.

Rapport fra Essen: Amalie ble glad i brettspill!

Stygge tegninger vant hjertet til Amalie

 

Vi fikk etter hvert også med oss Amalie til å teste et brettspill, og hun elsket det!

 

Amalie: Doodle Dash var det ideelle hytte- eller familiespillet! Jeg koste meg fra første stund, og har du et sterkt konkurranseinstinkt som meg, kommer du til å like det enda bedre. 

 

Spillet byr på høy intensitet, masse latter, og veldig stygge tegninger – det blir ikke bedre! Doodle Dash blir, fra skrivende stund, tilgjengelig på norsk i løpet av noen uker.

Og dette var slett ikke alt. Vi har spilt enda flere brettspill, og vi gleder oss veldig til at de kommer rullende inn til våre butikker!


Publiseringsdato: 24.11.2021

Forfatter: Johanne, Jarek, Bjørnar og Amalie