Gamle Gubber kåret til beste oversatte tegneserie!

Gamle Gubber kåret til beste oversatte tegneserie!

Under Outlands Minifestival for tegneserier ble Gamle Gubber – De som blir igjen kåret til vinneren av Sproingprisen 2019 for beste oversatte utgivelse.

Utgivelsen av Gamle Gubber er et samarbeid mellom Outland forlag og Forlaget Zoom. Verken Forlaget Zoom eller serieskaperne hadde mulighet til å delta på prisutdelingen, og Sproingprisen ble derfor tatt imot av representanter fra Outland forlag.

Utdeling av Sproingprisen 2019 under Outlands minifestival for tegneserier

Norsk Tegneserieforums Honnørpris – «Sproingprisen»

 

Norsk Tegneserieforums Honnørpris, eller «Sproingprisen», er en nasjonal pris som har blitt utdelt helt siden 1987. Navnet «Sproing» kommer av den unike formen på statuetten, og er basert på bevegelsesspiralen de aller fleste serieskapere benytter for å vise rask bevegelse.

 

Hensikten med prisen er å synliggjøre og øke interessen for tegneserier som er publisert i Norge. Den har en viktig funksjon ved at den bidrar til å løfte frem tegneserier som ikke nødvendigvis får den oppmerksomheten de fortjener.

 

I juryens begrunnelse konstateres det:

«det importeres stadig flere gode tegneserier fra det store utland til Norge. Blant de nominerte er det både gamle og nye talenter. Også i utenlandsk klasse var det stor spredning i stemmene, men også her pekte en favoritt seg tidlig ut. En tegneserie som har et uvanlig, men svært spennende persongalleri, utsøkte tegninger og en historie som stadig evner å overraske leseren. Gamle Gubber av Wilfred Lupano og Paul Cauuet er årets vinnere av oversatt SPROING.»

Tre gubbers oppgjør med fortiden

 

De tre gamle vennene, fagforeningsmannen Antoine, verdensfareren Mimile, og aktivisten Pierrot, gjenforenes etter mange år under en bisettelse. Her kommer dypt begravde hemmeligheter fra fortiden frem, og Pierrot bestemmer seg for å endelig ta et oppgjør med sin store fiende. Sammen med Pierrots gravide barnebarn Sophie, legger de alle tre ut på en ellevill roadtrip.

 

Temaer som generasjonskonflikt, klassekamp, og sorgene fra fortiden har sentral plass i fortellingen. De tre nærmer seg slutten av livet og ser tilbake på alt det som kunne blitt, og øyeblikk de skulle ønske de kunne oppleve igjen. Samtidig er trioen klare for nye eventyr, og for å bevise at aktivisme ikke bare er for de unge. Gjennom Pierrots barnebarn Sophie, får vi også et yngre perspektiv på den eldre garden. Har de virkelig grunn til å være så stolte av det de har oppnådd i livet?

 

Serieskaperne Wilfred Lupano og Paul Cauuet har skapt et hjertevarmt, underfundig, og humoristisk univers, med et levende persongalleri. Å plukke opp Gamle Gubber føles nesten som å få et gjensyn med gamle venner. Som leser ler du både med og av dem, og sørger sammen med dem over tapene de opplever.