Dette var de beste fantasy-bøkene i 2018Dette var de beste fantasy-bøkene i 2018

 Dette var de beste fantasy-bøkene i 2018

Etterfølgeren til smashsuksessen Kings of the Wyld ble kåret til nummer én blant verdens beste fantasy-bøker i 2018 ifølge internett, vi presenterer våre egne favoritter, og spår samtidig årets beste fantasy 2019, allerede nå.

r/Fantasy Stabby Awards 2018

Subredditen r/Fantasy sine årlige Stabby Awards, er internettbefolkningens egen feiring av det beste av fantasy-bøker som kom i løpet av det forrige året, og noen utvalgte blir premiert med et prestisjetungt trofé.

 

Nettstedet er verdens største diskusjonsforum for paraplysjangeren spekulativ fiksjon, som omfatter skjønnlitteratur innen både science fiction og fantasy, i tillegg til mye annet.

 

Med nesten 500.000 medlemmer verden over, er det rett og slett stedet å være, om du er over gjennomsnittet interessert i science fiction- og fantasy-bøker.

Beste fantasyroman

Beste fantasyromanBeste fantasyroman

Blant årets kåringer, ble prisen for beste roman tildelt Nicholas Eames for hans episke (og høyst underholdende) fantasy, Bloody Rose.

 

Boken er en frittstående oppfølger til Eames’ forrige bok, Kings of the Wyld, en heidundrende fortelling om fantasy-verdenens ekte rockestjerner, og “getting the band back together” for et siste eventyr.

 

Kings of the Wyld vant en Stabby for beste fantasy-debut i 2017, så det er tydelig at berømmelse går i familien, når hovedpersonens datter får den gjeveste prisen året etter for sin bok, hvor hun skal skape sin egen Saga, i Bloody Rose.

 

Begge bøkene byr på nådeløs underholdning som lite annet av fantasy-bøker vi har lest, og føles som å spille den råeste Dungeons & Dragons-kampanjen du begynte på, men aldri fikk spilt ferdig (fordi livet, som du vet, alltid kommer i veien).

 

Du må ikke ha lest Kings of the Wyld for å lese Bloody Rose, men det kan absolutt gi leseopplevelsen det lille ekstra.

 

Dette er bøker med mye rock ‘n’ roll, kraft og humor i både handling og ord - og som Barnes & Nobles Sci-fi and Fantasy Blog så fint skrev: “If I could, I'd see the tour, and buy the t-shirt.”

Beste fantasy-debut

En annen tittel blant årets Stabby-vinnere stakk seg ut for oss, nemlig The Poppy War, av R.F. Kuang, årets beste fantasy-debut.

 

I en mer alvorlig tone enn Bloody Rose, men ikke mindre engasjerende, er The Poppy War en brutal dark fantasy som lar seg inspirere av en alternativ kinesisk historie fra 1900-tallet, fylt med svik og svart magi.

 

Som en slags Mulan for voksne, forteller boken om Rin, som må kjempe mot kjønnsroller, opium, fordommer, familie som vil utnytte henne, rasisme, og sjamanisme - men som trosser alt (ish) og kommer seg inn på rikets mest elite militærskole.

 

Riktignok er veien dit og videre både mørk og skitten, og hun oppdager skjulte krefter, både i seg selv, og blant skyggene som sprer seg over landet - uvitende for folk flest ligger både glemte guder og kriger faretruende nærme.

 

For en generasjon som vokste opp med Disney, og Mulan som forbilde, er dette rett opp i vår gate, nå som vi er blitt litt mer voksne, og tåler litt mer gørr (selv om Shan Yu fremdeles gir oss mareritt om natten).

 

Oppfølgeren, i det som skal bli en trilogi, The Dragon Republic, er satt til å komme denne sommeren, 2019. Vi er spente.

Beste fantasy-debutBeste fantasy-debut

Er bokserien alltid best?

Selv om vi selvfølgelig ikke har noe å utsette på disse kåringene - de er begge vel fortjente - vil vi også plukke ut noen av våre egne nominerte for beste fantasy fra året 2018.

 

Men, etter å ha sett tilbake på de beste fantasy-bøkene vi leste i året som var, ble vi overrasket over å oppdage at samtlige var bok nummer to i serier.

 

Bloody Rose er forsåvidt også en slags bok nummer to, så det er kanskje ikke bare oss.

 

Er bokserien rett og slett det beste mediet for fantasy-sjangeren nå om dagen, eller har vi bare vært late, og ikke plukket opp nok nykommere eller selvstående bøker?

 

Gi oss beskjed hvis du finner ut av det, vi har kanskje en kommentar til det lenger ned i artikkelen også. Nå til favorittene!

Outlands topp tre fantasy-favoritter

Med hjelp og innspill fra Outlands eminente bokansvarlige, Tomas, lister vi opp våre tre utvalgte fantasy-bøker fra 2018 som fortjener all oppmerksomheten de kan få.

 

Slapp av, vi gir ingen spoilers. Selvfølgelig lister vi også opp første bok i den tilhørende serien, i tilfelle du ikke har lest den enda.

The Monster Baru Cormorant av Seth Dickinson

Tomas: Baru Cormorant er en av de mest fascinerende hovedpersonene jeg har møtt på lenge. Historien hennes er gripende og tragisk, og forbløffende troverdig. Intrigen er kompleks og smart, og som leser blir du rikt belønnet for oppmerksomheten. Sjelden har en fantasyfortelling fått meg til å føle så sterkt.

Bøkene om Baru Cormorant beskriver reisen til en person som får alt frarøvet seg av imperiet, og som setter seg fore å infiltrere deres egne rekker, klatre seg til toppen av makten, og rive det ned innenfra.

 

Første bok i serien, The Traitor Baru Cormorant, er til og med månedens utvalgte bok hos Outland i februar. Da får du 30% rabatt på den, hele måneden. En gyllen sjanse til å plukke opp noe av vår aller beste fantasy, til en uslåelig pris.

The Bitter Twins av Jen Williams

I The Winnowing Flame-trilogien gjør Jen Williams en liten vri på den vante fantasy-verdenen, og peprer den med gamle teknologiske undere og mystiske farkoster fra verdensrommet, med fabelaktig god effekt.

 

Første bok i serien er The Ninth Rain. Vi følger en dysfunksjonell samling karakterer, bestående av Tormalin the Oathless, som stadig ser etter nærmeste kro, den eksentriske oppdageren Lady Vincenza “Vintage” de Grazon, samt ei heks som har en lei tendens til å sette fyr på ting.

Tomas: Jeg fikk hjertet mitt kapret av forfatteren med hennes Copper Cat-trilogi, og er ikke noe mindre begeistret for The Winnowing Flame. Ikke rent ulik Eames, skriver hun om herlige karakterer i D&D-aktige fantasy-eventyr, der blodet spruter, dragene er sinte, og moroa tar bare ikke slutt.

Ravencry av Ed McDonald

Dette er den andre boken om Galharrow, en av de mest uheldige heltene i nyere dark fantasy.

 

Første bok i Raven’s Mark-serien er Blackwing. Kaptein Galharrow må navigere seg gjennom et minefelt av post-apokalyptiske landskap, merkelige trolldomsmaskiner, forrædere, monstre og spøkelser, og i det hele tatt løpe land og strand rundt for å holde riket fra å falle fra hverandre.

 

Men la ikke vår enkle beskrivelse lure deg til å tro at dette er noe annet enn en virkelig kul og hardbarket fantasy.

Tomas: Dette er for øvrig en av de ytterst sjeldne historiene der jeg synes oppriktig synd på selve planeten! Den får så mye bank. Det kommer mye dark og grimdark fantasy for tiden og det kan innimellom bli litt for gørrete etter min smak. Men forfatter Ed McDonald har funnet den rette balansen mellom blodig alvor og humor. Litt som en av mine andre favoritter, Joe Abercrombie.

Allerede blant de beste i 2019

Men, for ikke bare å snakke om serier, vil vi også trekke frem en helt ny, og helt selvstående, high fantasy-roman, som vi allerede nå spår vil være en av årets aller beste fantasy-bøker.

 

The Priory of the Orange Tree, av Samantha Shannon, er ikke del av noen serie, hører ikke til noe annet univers - den er bare 800 ærlige sider med faktisk fantastisk fantasy (prøv å si det fem ganger, raskere).

 

Boken handler om en verden på randen av krig i møte med fryktelige drager, og kvinnene som må ta opp kampen for å redde den.

 

Og det er hele handlingen. Men mer enn det trenger du ikke med denne boken.

The Priory of the Orange TreeThe Priory of the Orange Tree

Finner ikke opp kruttet på nytt, men fantastisk gjennomførelse

Åpenbart vinner ikke The Priory of the Orange Tree noen priser for mest originale plot - men det prøver den heller ikke å gjøre.

 

Shannon forsøker ikke på noe punkt å late som at dette er noe annet enn ren og skjær klassisk fantasy, men putter heller alle kreftene inn i gjennomføringen, og lykkes til de grader.

 

Boken er i tillegg herlig befriende, rett frem, og ukomplisert, når det gjelder kjønnsroller. Hvem som sitter på makt eller har bestemte roller, enten de er menn eller kvinner, er i det hele tatt et ikke-tema, og føles tidsriktig og som god lesning i disse 8. mars-tider.

 

Karakterene er genuint interessante, og det er en fryd å følge hver enkelts utvikling. Særlig når du går fra ende til ende av skalaen, fra å hate noen av dem, til å elske dem - noe som er desto mer imponerende med tanke på at boken er lukket om seg selv på et relativt begrenset antall sider.

 

På disse 800 sidene har Shannon ikke bare prestert å gi karakterene rom til å utvikle seg på lik linje som i en hvilken som helst lengre bokserie, men har i tillegg klart å produsere en svært tilfredsstillende slutt.

 

Forfriskende nok får du opplevelsen av et større univers, en større handling, et større bilde - uten å måtte vente måneder og år på neste bok. Og det er verdt å bli begeistret for!

Hva var dine beste fantasy-bøker fra 2018?

Andre ting vi gleder oss til i 2019 inkluderer the Wheel of Time, som får både ny bok og TV-serie.

 

Hva synes du om Stabby-vinnerne? Likte du våre egne nominerte?

 

Hvilke var dine fantasy-favoritter fra året som var?

 

Legg igjen en kommentar, vi vil veldig gjerne høre din mening.

 

Finn alle bøkene fra denne artikkelen, og mange flere av det beste innen fantasy-bøker i nettbutikken vår.